September 11, 2011

Världens godaste kola!Jag är hejdundrande vad gäller att baka, men när det gäller godistillverkning tycker jag att det är bland det tråkigaste som finns och låter gärna någon annan ta hand om det. Jag äter dessutom väldigt sällan godis, och aldrig sådant äckligt lösviktsskräp. Om jag unnar mig godis någon gång är det t ex kvalitetschoklad eller liknande.

Jag blev överlycklig när jag i det senaste numret av tidningen Hembakat läste om ett företag som heter Pärlans konfektyr som tillverkar olika sorters kolor för hand, med äkta smör och grädde och vaniljstänger och allt gott.

Jag kastade mig framför datorn och beställde en massa kolor. Choklad, vaniljstång, äpple och kaffe var de smakerna jag beställde, men det fanns andra smaker också. Jag fick en räkning via e-post, betalade den och dagen efter fick jag mina kolor.

Herregud, sweet Jesus on the cross - det var det godaste godiset jag någonsin har ätit. Smörsmaken var så tydlig att jag blev kär i det ögonblicket jag stoppade den där allra första kolan i munnen (den var vaniljstång).

Jag blev dock rätt så förbannad på en sak när jag läste artikeln i Hembakat. Journalisten hade varit på Pärlans ett tag och såg hur allting gjordes för hand med kvalitetsråvaror. Smeten kokas för hand, skärs för hand, slås in för hand en och en i handstämplade papper,och paketeras till slut för hand - och sedan har journalisten MAGE att ifrågasätta priset.

Jag erkänner att jag blev ganska upprörd å Pärlans vägnar. Jag menar - deras kolor är ju ett mathantverk, inte massproducerat gelatinstint slaskgodis. Det kan vara extremt stora skillnader mellan godis och godis. Som jag ser det, man kan antingen beställa en handtillverkad stol av en möbelsnickare/konstnär, eller så kan man åka ut till IKEA och köpa en stol där.

Kolla deras hemsida: www.parlanskonfektyr.se. För alla som kanske tror att jag fick gratis kolor för att skriva om det här - läs gärna om vår sponsringspolicy.

4 comments:

 1. det är rätt så vanligt att folk vill ha ett mästerverk till priset av en frysen tårta från ICA. Samtidigt så uppskattar de sin egen tid förstås. Man borde frågat journalisten hur mycket han tjänar per timme för sin "bla-bla-bla"

  ReplyDelete
 2. Eller hur! Jag blev så arg att jag ringde dem på Pärlans för att berätta hur upprörd jag var!

  ReplyDelete
 3. Åh, så rart att du t o m skrev ett blogginlägg om våra kolor!

  Det är så skönt att få höra att andra också kan reagera på dagens snedvridna bild av förhållandet mellan kvalitet och kostnad.

  Precis som TårtOlga påpekar så är det ofta så att människor ogärna säljer sin egen tid till underpris samtidigt som de inte alls har förståelse för att andras tid såklart kostar den också.

  Det tråkigaste med den inställningen är att folk sällan förstår kopplingen till varför små, unika företag inte överlever i särskilt stor utsträckning.

  ReplyDelete
 4. Kolan ser väldigt smaskig ut! Nu blev jag jättesugen.

  ReplyDelete