May 2, 2011

Äppelsnittar

Min väninna Lulu är en riktigt hejdundrande kökshjälte! Allt hon alstrar i köket är gott - nya experiment samt gamla beprövade saker blir alltid utmärkt hos henne. Hennes dotter jobbar här på Ultimate Cake, så det är ganska ofta att vi får smaka på resultaten av Lulus kökskonster.

Förra veckan hade jag turen att få tag på en burk med hennes 'apple butter' (är rätt så säker att folk inte lagar äpplen på detta vis i Sverige). Apple butter är en koncentrerad äppelpuré som man puttrar länge på spisen, tillsammans med lite varma kryddor (t ex kanel, muskotnöt osv). Den innehåller egentligen inget smör, utan kallas för butter pga dess bredbar konsistens. I vissa kretsar är Lulu berömd för sin apple butter, och hur som helst känner man sig alltid överlycklig om man har en burk hemma i kylen.

Jag fick en burk förra veckan, och i lördags hade jag lite tid över innan jag skulle bort och öppna affären, så jag skapade detta recept, och dessa kakor blev utmärkta!

Varsågoda, i Lulus ära!

200 gram osaltat smör, nästan rumstemp
130 gram finkornigt strösocker
½ vaniljstång, Madagascar-Bourbon
2 ägg
400 gram vetemjöl
3 krm hjorthornssalt
1 krm salt

-Sätt ugn på 200 grader.
-Klä två stycken bakplåtar med bakplåtspapper.
-Sila ihop vetemjöl, hjorthornssalt och salt i en mellanstor bunke.
-Vispa ihop (på låg hastighet) det osaltat smöret, sockret och de urskrapade fröna från vaniljstången tills ljust och luftigt.
-Vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner mjölblandningen med en träsked tills välblandat.
-Dela degen i fyra och rulla fyra rullar och lägg upp två per bakplåt.
-Gör en fördjupning i varje rulle och skeda ner apple butter (eller annan fast sylt) i fördjupningen.
-Baka 12-15 minuter.

När kakorna är i ugnen rör ihop 100 gram florsocker och 30 gram vätska (pressad citron, mjölk, apelsinjuice mm).

Låt kakorna svalna några minuter, sedan ringla glasyren över länderna. Skär, på sneddan, ca 3 cm breda bitar. Låt svalna helt och sedan avnjuta med en god kopp kaffe!

Tack för apple butter, Lulu.

2 comments: