March 1, 2011

Gräddexperiment


Nu har jag äntligen tid att skriva om vårt stora *host* supervetenskapliga *host* experiment med grädde och Renshaw sugarpaste. Det händer väldigt ofta att kunder frågar oss om man kan lägga sugarpaste direkt på en tårta som har spacklats med vispad grädde. Jag har alltid sagt nej, man måste fodra med smörkräm eller dyl, då jag alltid har läst/hört att sugarpaste smälter i kontakt med grädden. Vi tillverkar själva inga gräddtårtor, så egentligen har vi aldrig haft anledningen att prova.

För någon vecka sedan bestämde vi att utföra ett litet experiment med vispad grädde och sugarpaste. Vi hade tre stycken överblivna fasslassbullar (jodå... det stavas så på skånska), och jag tog bort locken och bredde ut grädden runtom bullarna. Maria kavlade Renshaw sugarpasten i tre olika tjocklekar: 1-2mm, 2-4mm och sedan ca 5mm. Hon täckte bullarna med SPn och sedan ställde hon dem i ett av torrkylskåpen.


Nästa morgon tog vi fram dem och delade alla i mitten. Sugarpasten hade klarat sig utan att smälta. Vi hoppade upp och ner och klappade händer! Efter happydancen bestämde vi oss att fortsätta med experimentet, och inspekterade bullarna noggrant. Den bullen som var täckt med det tunnaste lagret var ganska ful, sugarpasten var alldeles för tunn och alla skavanker i min hafsiga gräddbredning syntes genom SPn. Den bullen som var täckt med det mellersta lagret var helt okej, men den som var täckt med det tjockaste lagret var helt klart snyggast.


Vi sedan delade upp bullarna och ställde häften på en annan bricka och sedan ställde den tillbaka i torrkylen. Andra hälften ställde vi i en liten, vanlig 'hemmakyl' som vi har på bageriet. Vi ville kolla hur sugarpasten betedde sig i ett kylskåp lik dem som man har hemma. Fyra dagar senare tog vi ut bullarna igen, och sugarpasten klarade sig på alla, förutom att grädden var gul och äcklig då den var ca 6 dagar gammal.

Så.... vi kan nog konstatera att det går alldeles utmärkt att använda Renshaw sugarpaste för att täcka tårtor som är spacklade med vispad grädde, samt att det är bra om man inte kavlar för tunt (inte tunnare än 3-4mm, i alla fall).

Renshaw sugarpaste tillverkas i Liverpool, England. Den är vegan, glutenfri och har koscherintyg. Färgämnen i Renshaw sugarpaste är EU-godkända.

4 comments:

 1. Underbart! Passar oss svenskar bra om gärna använder grädde...

  ReplyDelete
 2. Härligt att höra, även om jag oftast inte använder grädde jag heller, men då är det ju fritt fram =) Borde vara just den SP jag använder, eftersom jag köper er veganska.

  ReplyDelete
 3. Perfekt, då vet man att man kan köra med grädde om man använde eran SP

  ReplyDelete
 4. Jag har använt ballinas,och egen gjord av marsmalows och egen gjord på flor socker. Jag har oxå testat dom och haft dom stående i kylen hemma i en vecka med dekorationer och allt. Det har aldrig varit problem med någon av dom. Så jag kör alltid med grädde när jag spacklar tårtorna för det blir inte lika sött då.

  ReplyDelete