July 16, 2011

Hur mycket sockerpasta?


Den vanligaste frågan vi får, båda på bageriet och i butiken är: Hur mycket sockerpasta behöver man?

Det största misstaget man gör är att försöka kavla för tunt. Om sockerpastan är för tunn är det nästan omöjligt att få fram en snygg yta - om SPn är för tunn syns alla ojämnheter, den spricker och går sönder, man får många veck och det finns inget att 'sträcka' på om det behövs. Det är alltid bättre att skär bort lite överflöd än att försöka dra ner SP på kanten. Man får naturligtvis kavla precis hur tunt eller hur tjockt man vill, men vi rekommenderar att man kavlar ungefär 3-4 mm tjock.

Vi har, under årens lopp, kommit fram till några riktlinjer vad gäller mängden SP som man behöver för att täcka tårtor i olika former och storlekar.

Runda tårtor (mått i cm), ca 8 cm höga:

15- 350 g
20- 500 g
25- 750 g
30- 1 kg
35- 1,5 kg
40- 2 kg
45- 2,5 kg

Om man har kvadratiska tårtor räknar med ca 25% mer sockerpasta, t ex en kvadratisk tårta som är 15 cm skulle behöva ca 430-450 g SP. Till en rektangulär tårta (ca 40x30 cm) krävs ca 1,5 kilo.

Lycka till med kavlingen, allihopa!

3 comments:

  1. Hej duktiga tårtkonstnär! Nu har jag gjort bröllopstårtor av det jag köpte i butiken förra veckan! Här är en länk: http://sandraskok.blogspot.com/2011/07/brollop.html
    Kram!

    ReplyDelete
  2. Hej Sandra - så fina tårtorna blev! Helt rätt med silversidan på underläggen.

    ReplyDelete
  3. Vilka bra uppgifter, det ska jag skriva ut och spara. :-)

    ReplyDelete