December 25, 2011

Rosor: Steg-för-steg

Att använda en silikonform eller hårdform är ett ganska enkelt sätt att få till en snygg dekoration med minimal ansträngning! En stor fördel med dessa formar är just att man kan tillverka dekorationerna långt i förväg, så att man inte behöver stressa ihjäl sig dagen innan eller samma dag som festen.


För att använda rosformen behöver man gumpaste, sockerpasta i valfri färg, en pensel, ätbart lim, modelleringsverktyg samt en duttepåse med Maizena. När jag tillverkar smådekorationer tycker jag egentligen om att jobba med gumpaste, den har mer stadga och torkar hårdare och snabbare, men jag ville göra röda rosor och röd är en av de färger som är svårast att få fram när man färgar från grunden (dvs börjar med en vit sockerdeg). Jag tog röd sugarpaste och knådade in lite gumpaste för att ge degen mer stadga.


Formen jag använde har tre hål - ett för blad, ett för en knopp med foderblad och ett för en öppen ros. Som vanligt med alla sådana former, när det finns mer än en färg, börjar man nerifrån och upp.


När jag tillverkade knopparna började jag med att pudra formen med min duttepåse (annars riskerar man att degen fastnar i formen och orsakar svordomar och högt blodtryck). Sedan tog jag lite grön sockerdeg (SP blandad med GP) till foderbladet och tryckte in med ett verktyg, som här nedan:


Sedan strök jag ytterst lite lim på foderbladet - bara tillräckligt mycket för att fukta. Att ta för mycket ätbart lim är ett misstag som många gör. Om man tar för mycket är risken stor att delarna glider isär, och det tar för lång tid att torka och fästa ihop delarna.


Sedan tryckte jag lite röd deg i formen. Jag passade på att göra den stora, öppna rosen samtidigt, då jag hade röda degen framme. Jag gjorde bladet också när jag ändå var i farten.


När jag stjälpte upp blommorna fanns ett lager Maizena kvar från formen. Jag borstade bort det försiktigt med en ganska styv pensel.


Et voilà! Då har man en fin dekoration till cupcakes, tårtor eller minitårtor.

No comments:

Post a Comment