October 11, 2011

Intressant produkttest!

Som butiksägare är jag alltid på jakt efter nya produkter och nya leverantörer. Den senaste tiden har jag haft kontakt med ett företag i Holland som jag tycker har intressanta produkter. Jag beställde hem några saker för att prova - sugarpaste, en cupcakesmix och en frosting/smörkrämsmix. Vi säljer Wiltons frosting mix sedan länge och den går superbra, men, som sagt, man är alltid på jakt efter något bättre.

I torsdags bestämde vi oss att utför en test av tre produkter - cupcakesmixen och de två frostingmixarna, och vi skulle laga produkten enligt anvisning och INTE ta ut svängarna som vi vanligtvis gör. Egentligen är mixer inget som vi skulle använda på bageriet då vi bakar allting från grunden med riktiga råvaror, men mixer av bra kvalitet eftertraktas av kunderna.

Cupcakesmixen kom i en förpackning om ett kilo. Innehållsförteckning: socker, vetemjöl, bakpulver (E450, E500), emulgeringsmedel (E472b, E477), konserveringsmedel (E202), förtjockningsmedel (E415), glykossirap, skummjölkspulver, arom, färgämne (E160b).

Hälften av påsen skulle ge 22 cupcakes. Enligt anvisning satte jag ugnen på 180 grader, la ut 22 muffinsformar i en muffinsplåt och vägde ut, i en stor bunke, 500 gram mix, 250 gram osaltat smör och 250 gram ägg (ca 5 stycken) och vispade allting med en elvisp (på låg hastighet) till en slät smet. Själva smeten var knallgul, väldigt styv och smakade riktigt äckligt. Jag skedade upp smeten i pappersformarna och sedan in i ugnen för att gräddas i 18 minuter. Jag tog ut plåten från ugnen och tittade på kakorna. De var väldigt gula, och hade inte jäst särskilt högt. Uppepå hade de spruckit som cupcakes och muffins gör när ugnstemperaturen är för hög, vilket är märkligt då ugnen på bageriet är perfekt kalibrerad och kakorna gräddades exakt enligt anvisning. När jag använder resten av mixen ska jag sänka ugnstemp till 173 grader och skeda upp i 19 formar istället för 22.
Vi smakade på en kaka när den var varm och den smakade väldigt mycket ägg - inte så konstigt då fem ägg till 22 cupcakes är 2-3 fler är vanliga "från grunden" recept. Vi smakade igen efter att de hade svalnat, och äggsmaken hade lagt sig mycket. Munkänslan var bra - mjuk och len, men vi tyckte att smaken var rätt menlös. Jag skulle rekommendera smaksättning av något slag, t ex urskrapade frö från en halv vaniljstång (Madagascar), eller rivet citron-, lime- eller apelsinskal, grovriven mörkchoklad eller stoppa ner ett par frysta hallon i smeten efter plåtningen, men innan gräddningen.

Nästa mix att provas var smörkrämsmixen från Holland. Förpackningen var ett kilo och innehållsförteckning: socker, modifierad vetestärkelse (E1422), vasslepulver, dextros, förtjockningsmedel (E415, E401, E339, E450, E516), emulgeringsmedel (E435), salt, arom.

Jag vägde ut, i en liten bunke, 100 gram florsocker och 100 gram mix, tillsatt 100 ml vatten och vispade ett par minuter. Blandningen skulle stå minst en timme, enligt anvisning. Efter en timme tog jag fram blandningen och tittade på den. Den hade blivit en klarvit geléliknande klump i skålen. Jag fortsatte med att, i en stor bunke, vispa 250 gram osaltat smör på hög hastighet i 5 minuter (med en elvisp), och tillsatt geggan, ett par skedar i taget, och vispade ihop allting till en slät massa. Den blev väldigt krämig och väldigt gul. I anvisningen stod det att man skulle vispa till en vit massa, men den blev aldrig vit - omöjligt när något innehåller så mycket smör. Vi smakade på den och önskade omedelbart att vi inte hade gjort det! Den var så vidrigt äcklig! Munkänslan var så rälig - den kändes som att en slemmig gelé bara hade växt fram i munnen.

Näst upp var Wiltons icing mix. Innehållsförteckning: florsocker, vegetabiliskt fett (härdad sojaolja), glykossirap, casein, emulgeringsmedel (E471), färg (E171), arom.

Wiltons icing mix, som vi har länge haft på hyllorna (och som för övrigt är extrem populär)! Förpackningen är 400 gram, och man tillsätter 85 gram smör och 3 matskedar mjölk eller vatten (jag tog mjölk). Jag började med at följa anvisningen exakt, men frostingen var så styv att den var obrukbar. Jag forsatte tillsätta mjölk - ca 1 msk i taget tills frostingen nådde en konsistens som jag tyckte var bra och brukbar. Frostingen var mycket vit och väldigt söt (men den är ju frosting!) och lite knastrig, men med mycket god smak. Vi bredde lite på en mix-cupcake och båda frostingen och kakan smakade mycket godare när man åt de två tillsammans.




Här kommer en lista över alla E-nummer som finns i dessa mixer:

E160b: annattoextrakt
E171: titandioxid
E202: kaliumsorbat
E339: natriumfosfater
E401: natriumalginat
E415: xantangummi
E435: polyoxietylensorbitanmonostearat
E450: natrium-, kalium- och kalciumdifosfater
E471: mono- och diglycerider av fettsyror
E472b: mono- och diglyceriders mjölksyraestrar
E477: propylenglykolestrar av fettsyror
E500: natriumkarbonater
E1422: acetylerat distärkelseadipat

Så. Summan av detta är ju att hemlagat "från grunden" är alltid godast. Jag kan tänka mig att mixer är bra om man har bråttom, eller orkar inte experimentera och testa olika recept. Jag kan tänka mig också att mixer är jättebra om man skall baka med barnen och vill svänga ihop något snabbt och enkelt tillsammans med dem.

Vi har nu en (öppnad) förpackning kvar med 900 gram smörkrämsmix att ge bort. Första personen som kommer in på bageriet på Kärleksgatan och säger "äcklig frosting" får ta den hem med sig.

4 comments:

  1. Hihi, nä... den där äckliga frostingen hoppar jag nog över ;)

    ReplyDelete
  2. Det kan ju alltid användas till att öva sin spritsningsteknik med. ;)

    ReplyDelete
  3. Det är lite läskigt med mixar och alla tillsatser! Men det är ju bra att alla kan ha tillgång till att baka cupcakes :)

    ReplyDelete
  4. Sv: Tack!=)

    Spännande att testa lite nya produkter, men man kan ju undra varför alla dessa E-ämnen behövs...?
    Visst att det ska vara längre, men i flera år, då kan man ju undra ^^

    Är själv inget fan av färdiga mixer utan vill göra själv;) Blir ju oftast bäst så och godast=)

    ReplyDelete