January 9, 2011

Frosting

På bageriet får vi ofta frågan.... "Är det grädde på de där muffinsarna?"

Nej, det är det inte, och de är cupcakes, inte muffins.

Som många inte vet, så är frosting ett begrepp, och inte ett recept. Det finns en oändlig mängd olika sorters frosting eller glasyr. Ordet frosting kan betyda en lagad smörkräm, en fluffig marshmallowliknande smet, kallvispad färskostglasyr, mm.

På Ultimate Cake är vi inte särskilt förtjusta i kallvispade frostingar (smör eller matfett blandat med florsocker). Vi tycker att de känns tunga och feta, och att florsockret knastrar obehagligt mellan tänderna.

För att fodra tårtorna innan sugarpasten läggs på, och som cupcakesfrosting, använder vi en frosting som heter Swiss Meringue Buttercream (ungefär schweizisk maräng smörkräm). Den är krämig och smörig och god, fast lite joxig att tillverka då den är en lagad fosting och man behöver spis, vattenbad, termometer och mycket mer tid . Frostingen, när den är kall, är hård och inte särskilt god. Den skall avnjutas vid rumstemperatur.

Här nedan finns vårt recept på SMBC. Detta är vårt originalrecept och vår originalbeskrivning som vi lade upp på ett tårtforum för cirka 10 år sedan. Det går bra att halvera receptet.

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM ICING
700 gram äggvita
1400 gram strösocker
3 kg osaltat smör (lite kyligare än rumstemp, men inte kallt)
upp till 150 ml likör, om så önskas
ett par matskedar vaniljextrakt av hög kvalitet, eller kvalitetsvaniljsocker


1) Vispa försiktigt (för hand) äggvitor och socker över en bain-marie tills mycket varmt eller tills termometern når 60 grader.
2) Dela det osaltade smöret i bitar ca 5 cm stora.
3) Häll den heta geggan i en stor bunke och vispa med elvisp på mellan-hög hastighet tills vitorna är stela.
4) Tillsätt halva smöret och pulsera vispen några gånger tills marängen har täckt äggvitorna helt. Tillsätt resten av smöret och pulsera några gånger till. Öka visphastigheten långsamt : börjar på lägsta hastigheten och öka den ca var 15-20 sekund tills du har nått mellan-hög.
5) Forsätt att vispa tills geggan ser fluffig ut. Stäng vispen och skrapa bunken ordentligt med en slickepott. Sänk visphastigheten till lägsta. Tillsätt smaksättningen och vispa i ca en minut. Öka till mellan-hög och vispa ytterligare en minut.
6) Smörkrämen kan frysas i plastburkar med tätslutande lock (Tupperware). Tina helt och vispa innan användning.

3 comments: